Vanliga frågor

Här har jag samlat svar på några vanliga frågor. Om du skulle ha någon annan fråga kan du kontakta mig så svarar jag så snart jag har möjlighet.

Det är egentligen bara du själv som kan avgöra om du “behöver” gå till en psykolog. Det kan finnas så många syften med att ta hjälp av en psykolog. Man kan vilja gå i samtalsterapi för att komma vidare i sina relationsproblem, man kan lida av depression eller ångest eller så vill man kanske utvecklas i sitt arbete eller på något personligt plan.

Om man träffar en psykolog inom det offentliga vårdsystemet (till exempel på sin vårdcentral) betalar man patienttaxa. Många väljer dock att gå privat och då varierar kostnaden naturligtvis. Min rekommendation är att man tittar runt och funderar kring varför man vill hitta en psykolog, och vad det kan vara värt.

De flesta kommer varje eller varannan vecka under en pågående samtalsterapi. Men träffar man en psykolog i annat syfte kan detta se annorlunda ut.

För att boka en tid hos mig kan du trycka på någon av knapparna där det står “boka” så kommer du till min bokningskalender.

Det finns många olika psykologer och psykoterapeuter som i sin tur arbetar med olika metoder. En del arbetar med kognitiv beteendeterapi (KBT), psykodynamisk psykoterapi (PDT), interpersonell psykoterapi (IPT) eller någon annan terapimetod. En del terapeuter har också läst olika utbildningar som till exempel legitimerad psykoterapeut eller i någon slags inriktning.

Klicka här för att komma till 1177 som har en lista på terapeuter som arbetar inom vårdvalet.

Nej, psykologer har inte möjlighet att utfärda sjukskrivning. För detta behöver du träffa en läkare, exempelvis på din vårdcentral.

Du berättar hur mycket eller hur lite som du själv vill för din psykolog. Grundprincipen är att tystnadsplikt gäller. Om du har funderingar kring vad som gäller kring tystnadsplikt så finns det några undantag för detta som gäller exempelvis oro för barn eller grov brottslighet.

När du träffar en psykolog för första gången kan du förvänta dig frågor kring vad du vill ha hjälp med och följdfrågor som syftar till att få en helhetsbild kring dina problem. Det kan röra sig om frågor kring din uppväxt, dina hälsovanor eller tidigare erfarenheter av terapi.